donderdag 17 april 2008

Veel steun voor verhuisplannen Jan Cunen

Er is veel steun voor verhuizing van Museum Jan Cunen naar de Bergosshallen, zo bleek tijdens een bijeenkomst voor belangstellenden op maandagavond 14 april. Bijna alle aanwezigen staken hun hand op toen aan het eind van de avond werd gevraagd wie vóór de verhuisplannen is.













De bijeenkomst werd georganiseerd door Museum Jan Cunen, de gemeente en onderzoeksbureau LAgroup, om belangstellenden te informeren over de plannen van het museum en hen de gelegenheid te bieden om vragen te stellen en ideeën in te brengen.

De avond startte met een welkomstwoord van wethouder Jan van Loon van Cultuur en Financiën. Hij is positief over de verhuisplannen, die volgens hem een economische impuls aan Oss kunnen geven en goed passen bij de ambitie van het gemeentebestuur. Directeur René Pingen en conservator Marjan van Heteren zetten in een interview met LAgroup hun wensen én de noodzaak voor een nieuw pand uiteen. Tentoonstellingen van 19e eeuwse kunst kunnen, door de gebrekkige mogelijkheden tot klimaatbeheersing in Villa Constance, niet meer in de zomer worden georganiseerd. Daarom is ook de hoofdingang sinds 1996 niet meer in gebruik. In het nieuwe pand wenst het museum onder andere meer tentoonstellingsruimte, een educatieve ruimte, een museumcafé, museumwinkel en een eigen depot.

Tijdens de bijeenkomst was er veel ruimte voor vragen, ideeën en suggesties van het publiek. Aanwezig waren onder andere vaste bezoekers, kunstenaars, architecten, gemeenteraadsleden, de Vrienden van het museum, Stichting de Werkende Mens, ‘t Fabriek en de Archeologische Werkgroep Oss. Aan de hand van stellingen (zie afbeelding) werd gedebatteerd over de toekomst van het museum. Verschillende aanwezigen vroegen aandacht voor de rol van archeologie en industriële geschiedenis in het nieuwe museum. Anderen benadrukten het belang van moderne en actuele kunst. Zo vreest Frans Joseph Claessens, directeur van een VMBO-school, dat zijn leerlingen ‘hard gillend wegrennen’ wanneer er in het nieuwe museum niet ook moderne kunst te zien is. Ook kunstenares Brigitte Picavet benadrukte het belang van moderne kunst. René Pingen reageerde dat moderne kunst onmisbaar is voor het nieuwe museum en dat het juist gaat om het verbinden van de onderdelen archeologie, streekhistorie, 19e eeuwse- en actuele kunst. Het museum werkt hard aan de verdere uitwerking van haar toekomstplannen. We houden u op de hoogte!

Geen opmerkingen: